ilaç ve kimya-öne çıkan

İlaç & Kimya Depo Raf Sistemleri

İlaç ve kimyasal ürünlerin depolanması belli prosedürleri olan çok hassas ve önemli bir konudur. İlaç lojistiği yönetiminde, uluslararası kuruluşların yıllar içinde edindiği tecrübe ve bilgi ışığında uygulanan bazı özel normlar bulunmaktadır. Bu normlar tüm dünya ile birlikte ülkemizde de takip edilerek uygulanmaktadır. İyi Depolama Uygulamaları (GWP) bu normlardan bir tanesidir. Tesisin aydınlatma, havalandırma, sıcaklık, sanitasyon, nem, ekipman ve personel özelliklerini belirlemektedir.

Kimyasal ürünler için de depo alanlarının öncelikle yönetmeliklere uygun olması, ilaç deposu ve hijyen koşullarının sağlanması, gerekli ısı ve nem derecelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kimyasal ürün depolanacak raflar, düşme ve devrilme tehlikesi göz önüne alınarak duvara sabitlenmelidir. 

Kimyasal madde depolarında rafların kat ara yüksekliği 2 metreyi geçmemelidir. Kimyasal madde dışındaki ürünler için bu ölçü 3 metredir. Özel stoklama gerektiren kimyasal ürünler, özelliklerine göre özel kabinlerde muhafaza edilmelidir. Yanıcı ve patlayıcı maddeler ise yangına ve patlamaya dayanıklı dolaplarda saklanmalıdır.

İlaç Deposu ve Kimyasal Ürün Deposu

İlaç & Kimya Depo Raf Sistemleri, kimyasal ürünlerin depolanmasında manuel sistemler kullanılması çoğunlukla tavsiye edilememekte. Yarı otomatik veya tam otomatik depo raf sistemleri çok daha güvenli olduğu için ÜÇGE Depo Raf Sistemleri tarafından tavsiye edilmektedir.

Kimyasal madde depolarında rafların kat ara yüksekliği 2 metreyi geçmemelidir. Kimyasal madde dışındaki ürünler için bu ölçü 3 metredir. Özel stoklama gerektiren kimyasal ürünler, özelliklerine göre özel kabinlerde muhafaza edilmelidir. Yanıcı ve patlayıcı maddeler ise yangına ve patlamaya dayanıklı dolaplarda saklanmalıdır.

İlaç & Kimya Depo Raf Sistemleri Özellikleri

İnsan sağlığının en önemli bileşenleri İlaç ve kimya sektörleri hassas içerikleri sebebiyle çok dikkatli depolanmalıdır. Depolama prosedürlerinin aşırı hassas olmasının sebebi bu ürünlerin bozulması durumunda insan sağlığını direkt olarak etkileyebilecek rahatsızlıklara sebebiyet verebilmeleridir.

İlaç lojistiği yönetimi ayrı bir uzmanlık alanıdır. İlaç taşıması ve lojistiği diğer operasyonlardan daha titiz bir biçimde gerçekleştirilmesi gereken bir sistemdir. Bu sistemde depo raf sistemlerinin yeri de ayrı önemlidir çünkü ilaçların düzgün bir biçimde istiflenmemesinden kaynaklanacak sonuçlar insan sağlığını direkt etkileyebilecek sıkıntılar doğurabilir. Kimyasal ürünler için depolama öncelikle hijyenik olmalıdır.

İlaç & Kimya Depo Raf Sistemleri, kimyasal ürünler için de depo alanlarının öncelikle yönetmeliklere uygun olması, hijyen koşullarının sağlanması, gerekli ısı ve nem derecelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kimyasal ürün depolanacak raflar, düşme ve devrilme tehlikesi göz önüne alınarak duvara sabitlenmelidir. 

Sabitlenme yapılmamış olan depo ve raf sistemleri kimyevi madde salınımına sebep olabilir ve bu tarz bir durum çalışanların can güvenliği birinci derecede olmak üzere çevredeki diğer kişilerin de zarar görmesine sebebiyet verebilir.

Yanıcı ve Patlayıcı Maddelere Özel Depo Çözümleri

Bu tip depo sistemlerinde mutlaka yangın önlemleri ön plana alınarak mimari çizimler yapılmalı asla yangın çıkışlarına erişimi engelleyecek kurgular kullanılmamalıdır. Ayrıca yangına müdahale edilmesini sağlayacak özel söndürme cihazlarının da lokasyonları belirlenip ona göre depo raf sistemi yapılmalıdır.

Normal yangınlardan farklı olarak kimyasal ürünlerden çıkan yangınları söndürmek için özel söndürme cihazları ve aletleri gerekmektedir. Her koşulu düşünen ÜÇGE İlaç & Kimya Depo Raf Sistemleri dahil tüm alanlarda ürün stoklanacak olan depoların yapımında mutlaka bu kurguları göz önüne alarak çalışmalarını yapmaktadır.