TUNÇER YILDIZ, OTOMATİK DEPOLARA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU bloğunu seç_ TUNÇER YILDIZ, OTOMATİK DEPOLARA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU_14

Tunçer Yıldız, Otomatik Depolama Sistemlerini Değerlendirdi

Tunçer Yıldız, otomatik depolama sistemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Endüstri Radyo Depolama Çözümleri Programı’na konuk olan ÜÇGE DRS Robotik Sistemler Yönetmeni Tunçer Yıldız, otomatik depolama sistemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“OTOMATİK DEPOLAMA SİSTEMLERİ 3 TİPE AYRILIYOR”
Otomatik depolama sistemlerinde kutulu, tepsili ve paletli olmak üzere 3 ana otomatik depolama sistemi bulunduğunu dile getiren Tunçer Yıldız, bu sistemlerin kullanıldığı sektörler ve çalışma prensiplerine ilişkin şunları söyledi:

“Kutulu ve tepsili otomatik depolama sistemleri birbirine yakın sistemlerdir. Bu sistemler daha çok otomotiv sektöründe tercih edilmektedir. Kullanıldıkları alanların başında stok miktarının az olduğu, hızlı çalışan ve küçük parçaların hareketli olduğu ve ürün çeşitlerinin de çok yoğun olduğu prosesler gelmektedir. Bu sistemler; ana sanayi, otomotiv yedek parça sanayi ve bir miktar tekstilde de şu anda kullanılıyor. E-ticarette de şu anda bu kutulu veya tepsili sistemler yani akıllı depolama sistemleri yoğun olarak kullanılıyor.“

“YOĞUN ÜRETİM YAPAN SEKTÖRLER PALET AS/RS TERCİH EDİYOR”
Paletli sistemlerin ise daha çok yoğun üretim yapan sektörlerde tercih edildiğini dile getiren Yıldız, “Yoğun üretim yapan sektör deyince zaten mecburen gıda devreye giriyor. Diğer bir sektör de cam ev eşyası sektörü.

Giydirme-depo-sistemi-öneçikan

Biliyorsunuz, Türkiye’de bu alanda çok başarılı bir firma var. Yüz binlerce pay üretim yapıyor. Yani yoğun üretim ve ciddi depolama yapması gereken sektörler, mutlaka palet AS/RS sistemlerini tercih ediyor.”

Akıllı depolama sistemlerinde sıralamanın manuelden, yarı otomatik ve tam otomatik akıllı depolar şeklinde olduğunu ancak manuel depodan tamamen akıllı depolara geçiş yapılabileceğini aktaran Tunçer Yıldız, şöyle konuştu:

“Burada bizim açımızdan kilit nokta, konu müşterimizin stoklama ve taşıma anlamında mevcut proseste artık tıkanmış olması lazım. Çünkü yatırım bedeli yüksek olduğu için benim onun çok büyük bir derdine deva olmam gerekiyor ki o yatırımın geri dönüş süresi kısa olsun. Yaptığı yatırımın karşılığını da verimlilik açısından fazlasıyla aldığını söyleyebilirim.”