Gıda ve İçecek
Gıda ve içecek depolama raf sistemleri, rekabetin her dalda uçlara taşındığı günümüzde özellikle gıda ve içecek firmalarının getirdikleri yeni teknolojiler tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor. Üretim aşamasından sonra ambalajlanan ve bu şekilde alıcılarına gidecek olan mamuller, belirli bir süre depolarda bekletildikten sonra son tüketiciyle buluşmak üzere yollara çıkar.
Şirketler, rekabet avantajı elde etmek ve kar oranlarını artırmak için lojistik süreçleri en iyi şekilde ve en düşük maliyetle uygulamayı hedeflemektedir. Sürecin en önemli parçası olan depo tasarımı, işletmeler için büyük bir rekabet avantajı sunmaktadır.
İçecek ve gıda sektörü depo raf sistemlerinde, rafa istifleme amacı ile yerleştirilen ilk ürünün, ilk çıkacak şeklinde FIFO – first in first out, yöntemi en çok tercih edilen işletim modelidir. Gıda ve içecek depolama raf sistemleri, depo yerleşimlerinde bazı durumlarda yüksek sanayi raflarında istifleme yapmak yerine, boş alanları da kullanmak amaçlı zeminde paletli istifleme yapılmaktadır. Depolama uzmanları tarafından tavsiye edilmeyen bu yöntem için bazı kurallar ve standartlar belirlenmelidir.
Gıda ve İçecek Depolama Raf Sistemleri Özellik ve Avantajları
Örnek olarak, kuru gıda deposunun 20 – 25 derece aralığında, soğuk gıda muhafaza depoalarının da sıcaklık ölçüm değerlerinin sıklıkça yapılması gerekmektedir. Eğer, soğuk gıda deposunun giriş-çıkış kapısı açılma sirkülasyonu fazla ise, bu soğuk gıda deposunun termostat ayarlarında değişimler görünecektir, bu da depo ve enerji verimsizliğine yol açacaktır.
Gıda ve içecek depolama raf sistemlerinde, yiyecek ve içeceklerin bozulma ihtimaline karşı bu ürünler depolarda çok uzun süre bekletilmeyecek şekilde istifleme yapılması gerekmektedir. Gıda ve içecek depolama raf sistemlerinin önemi de burada daha fazla ön plana çıkmaktadır. Otomatik bir biçimde lojistik merkezine getirilebilen ve hiç hasar almayan ambalajlanmış paletler her firmanın tercih ettiği sistemler olmaktadır.
Operasyonel süreçlerini iyi yönetmek isteyen ve depolama sistemleri ihtiyaçları başlığında ÜÇGE Depo Raf Sistemleri uzman ekibi ve üretim teknolojisine güvenen işletmeler arasında yer alan iş ortaklarımızın dayanıklı tüketim malları depo yönetimlerini gerçekleştirdikleri referans depo sistemlerimizi inceleyebilirsiniz.
ÜÇGE DRS, mağaza ve depoları en son teknolojiye sahip sistemler ile donatan ÜÇGE’ nin bir üyesidir. Etkin mal ve hizmet anlayışına daha yükseğe ve daha güçlü olma felsefesi ile 1976 yılında hizmet üretimi için kurulan ve ÜÇGE’ nin güçlü ilkelerinden hareket eden
Yüksek teknolojiye sahip üretim hatları ve yenilikçi depo çözümleri anlayışı ile mal ve hizmet üretimi yapan ÜÇGE DRS perakende ve sanayi sektörü için özel tasarımlı depo rafları üretmektedir.
Yetkin personelinin gücü, eşsiz proje yönetim proje modelleri ile yarattığı müşteri güveni ve müşteri memnuniyeti odağına aldığı güçlü teknolojik depo çözümleri ile ÜÇGE Depo Raf Sistemleri Bursa – Mustafakemalpaşa üretim tesislerinden tüm dünyaya sunmaktadır.
Gıda ve içecek sektörü depolama sistemlerinde kullanılan materyalin önemi nedir?
Gıda ve içecek sektöründe akıllı depo sisteminin karlılığa katkısı nedir?
Akıllı bir depo ile şirketler, depo içerisinde çalışan sayısını azaltmakta, buna bağlı olarak insan kaynaklı hataları sıfıra kadar indirebilmekte ve maliyetlerini en aza düşürmektedir. Şirketler depolarında otomatik raf sistemleri kullandıklarında maliyet, hız, işgücü desteği, güvenilirlik, sağlamlık ve uzmanlık açısından daha fazla verimlilik elde ederler.
Teslimatın hızlanması ve sistemlerin tamamının yazılımlarla ilerlediği Otomatik Depo Raf Sistemlerinde hata payı sıfır olduğu için tüketicilerinizin memnuniyet seviyeleri de artacaktır.
Bunun sonucunda memnun kalan müşterilerin farklı bir firma ile çalışma ihtiyacı kalmayacaktır. Rekabetin saliseler ile ölçümlendiği bir dünyada müşteri memnuniyeti sağlayabilen otomatik sistemler bütün büyük şirketlerin tercihidir.
Gıda ve içecek depolama sistemlerinde paletler raflardan nasıl alınır?
Gıda ve içecek depolama sistemleri güvenliği nasıl sağlanır?
Depo raf sistemleri iş güvenliği ve depo raf sistemleri periyodik kontrolü başlıklarının, üretici ve desteklenici firma olarak, markanın İSG kontrol personeli ve iş güvenliği uzmanları ile birlikte proje yönetim süreci satış sonrası hizmetler politikası ile birlikte görüşülmesi gerekmektedir. TS EN 15635 standardına uyumlu raf sistemleri muayene raporu ve iş ekipmanlarının kalifikasyon kontrolleri ve alınan depo güvenlik önlemleri, depo yönetiminin sorumluluğundadır.
TS EN 15635 standartına göre raf sistemlerine ilişkin müşterilerin standartlar doğrultusunda yapmaları gereken bakım, etiketleme, istifleme, paletlerin durumu gibi konularda çalışanlara kısa eğitimler verilmektedir.
Gıda ve içecek sektörü ürünleri zarar gördüğü ve tüketilemeyecek duruma geldiği koşulların oluşmaması için, depo yönetimi ve sevkiyat operasyon çalışanları malzeme depolama sistemleri alanlarının temizlik ve hijyen standartlarını sağlamakla yükümlüdür. Gıda ve içecek sektöründe depolar, fiziksel, mikrobiyolojijk ve kimyasal kontaminasyon simulasyonları sonrasında yerleşim planına eklenecek şekilde projesi yapılmalıdır. Ayrıca, depolarda haşere ilaçlama süreçlerinin de kontrolünü sağlayan depo yönetimi, depolanmış paletli gıda ve içecek ürünlerinin zarar görmesini engellemiş olur.
Ambalajlı ürünler ile sevkiyata hazır paletlerin net bir şekilde tanımlanmış olması, sevkiyat süreç başlangıcında ise ilk giren ilk çıkar felsefesi uygulanmalıdır.
Ayrıca ambalajlı gıda ve içecek ürünlerinin depolarda çok uzun süre durmasına izin verilmemelidir. Proje sürecinde mimari çevre birimlerine dahil edilen depolama sistemi, çalışma alanına giriş, çıkış ve personel dinlenme alanları, yabancı cisimlerin müdahalesine açık bir noktada olmamalıdır. İadesi yapılan ve iade stoklarının bekletildiği alan ana depolama noktasından çok farklı bir yer etiketlenmiş olarak bulunmalıdır.